logo

Istoric

Ce este terapia cu oxigen hiperbar?

"De fiecare dată când zburați cu avionul, vă aflați într-o cameră hiperbară", explică profesorul Philip B. James, specialist britanic în medicina hiperbară. “Cuvântul este un termen simplu, ce descrie ridicarea presiunii într-un mediu închis, deasupra nivelului de presiune atmosferică. Avionul devine un mediu hiperbar pentru a permite organismului nostru să primească suficient oxigen, compensând scăderea presiunii produsă de schimbarea altitudinii”.Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbară constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogățit cu oxigen la o presiune mai mare decât cea atmosferică. Pacienții intră într-o cameră hiperbară și respiră oxigen pur timp de o oră, cu ajutorul unei măști. Aceasta duce la creșterea rapidă a nivelului de oxigen în sânge, generarea de celule stem și recuperarea pe cale naturală a organelor și țesuturilor deteriorate. Tratamentul ajută la vindecarea unui număr mare de boli, precum și la reducerea inflamațiilor și vindecarea mai rapidă a rănilor .Metoda de tratament constă în administrarea oxigenului într-un cheson special sau barocameră, de tip multiloc sau monoloc,pacientul fiind plasat într-o astfel incintă rezistentă la presiune și beneficiind de condițiile mai sus menționate.

Profesorul Philip B. James explică avantajele camerei hiperbare: Creșterea semnificativă a proporției de oxigen din organism necesită o camera cu presiune ridicată. Inhalarea unei cantități crescute de oxigen pe parcursul unei singure ore pe zi poate determina repararea țesuturilor acolo unde toate celelalte intervenții medicale și tratamente s-au dovedit a fi ineficiente. Cu alte cuvinte, cantitatea mare de oxigen în organism contribuie la regenerarea naturală a țesuturilor și organelor.

Această terapia îşi are originile în anul 1662, cînd un cleric britanic pe nume Henshaw a construit prima cameră hiperbarică, pe care a botezat-o „domicilium”, şi în care a tratat anumite boli respiratorii. Încăperea ermetică era prevăzută cu supape, iar oxigenul era pompat de un burduf. Henshaw a reuşit să creeze condiţii hiperbarice, dar şi hipobarice.

Chirurgul francez Fontaine a construit în 1879 prima cameră hiperbară mobilă. În 1928, dr. Orville Chunningam, profesor anestezist, a deschis Steel Ball Hospital, cea mai mare construcţie hiperbară. Spitalul a fost închis în 1937, fiindcă doctorul n-a făcut niciun efort ca să publice rezultatele ştiinţifice ale cazurilor tratate cu noua terapie.

Începând cu 1940, terapia cu oxigen hiperbaric a devenit un tratament standard pentru scafandrii militari americani. De altfel, terapia s-a dezvoltat în cadrul marinei militare a SUA, înainte de a se răspândi şi în lumea civilă, în anii 60, odată cu descoperirea uimitoarelor efecte ale oxigenului hiperbaric în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

În România, această metodă de tratament este prezentă de circa 8 ani.

Avem cele mai bune servicii din țară

Oxigenare hiperbară și kinetoterapie

Cui se adresează?

Centrul de oxigenoterapie se adresează tuturor celor interesați de efectele benefice ale terapiei cu oxigen în:

  • recuperare și performanță sportivă
  • terapie și recuperare medicală
  • relaxare și stare de bine